суббота, 7 апреля 2012 г.

Оподаткування адвокатів


Незважаючи на те, що в мене російськомовний блог, вирішила іноді писати статті і українською мовою, оскільки деякі теми, на мою думку, краще засвоюються саме українською.

Отже, одна з найнеприємніших тем для  адвокатів, особливо для тих адвокатів, які тільки-но розпочали свою діяльність – це звісно оподаткування.
Не буду розписувати статті Податкового кодексу України та норми Порядку взяття на облік та зняття з обліку в органах Пенсійного фонду України платників Єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, а лише спробую коротко викласти найголовніше.

Перше, що необхідно знати адвокатам, які щойно отримали свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю, це строки реєстрації у відповідних державних органах.
Так, в Податковій інспекції адвокат зобов’язаний зареєструватися протягом  10 календарних днів з моменту отримання свідоцтва про право на заняття адвокатською діяльністю, а в Управлінні Пенсійного фонду України протягом 10 днів із дня початку провадження професійної діяльності. Днем початку професійної діяльності є дата узяття на облік в органах ДПС, яка зазначена на довідці про взяття на облік платника податків за Формою №4-ОПП.
В разі несвоєчасної реєстрації в органах ДПС або Пенсійного фонду, передбачено штраф.

Наступне, що потрібно знати, перш ніж укладати свою першу угоду про надання правової допомоги, це відсоткові ставки податку та єдиного внеску.

Відсоткова ставка єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування для адвокатів складає 34,7% від суми оподатковуваного доходу (прибутку). Хочу зауважити, що сума щомісячного єдиного внеску не може бути меншою розміру мінімального страхового внеску за місяць.
Мінімальний страховий внесок визначається шляхом множення мінімального розміру заробітної плати на 34,7%. Тобто, якщо з 01.01.2012 року по 31.03.2012 року, встановлений державою розмір мінімальної заробітної плати складає 1073 грн., то мінімальний єдиний внесок за кожен з цих місяців буде складати 372,33 грн. Якщо ж Ваш дохід (прибуток) за місяць був меншим ніж мінімальна заробітна плата, то Вам все одно доведеться платити Єдиний внесок із розрахунку до мінімальної заробітної плати, встановленої Держбюджетом для цього місяця.

Наприклад, Ви заробили 500 грн. за певний місяць. 
Розрахуємо, скільки буде складати розмір єдиного внеску в даному випадку: 500*34,7%= 173,50 грн. (вираховується, виходячи з отриманого доходу), 1073*34,7%= 372,331 грн. (вираховується, якщо дохід менший за мінімальну з/п). 372,33 грн. - 173,50грн. = 198,83 грн. 
Таким чином Ви сплачуєте до Пенсійного фонду внесок у розмірі 173,50 грн., та недоплачений внесок 198,83 грн., разом знову ж 372,33 грн. Прибуток в даному випадку буде складати: 500 грн. – 372, 33 грн.= 127, 67 грн. 
Якщо ж, Ви чесно зафіксуєте свій дохід на місяць, який буде менший за 372, 33 грн., то рахуйте самі, який буде прибуток.

Крім цього, не будемо забувати про податки.
Сукупний чистий прибуток, отриманий адвокатом протягом календарного року від здійснення професійної діяльності, оподатковується за ставкою 15%, а в разі перевищення суми місячного чистого доходу, розмір якого встановлений Ст.167 Податкового кодексу України, - ставка податку становить 17% від суми перевищення
Тобто, якщо взяти що Ви заробили після сплати Єдиного внеску, який зараховується як витрати, 127, 67 грн. * 15%= 19,15 грн. Далі 127, 67 грн. – 19,15 грн. = 108, 52 грн. (чистий прибуток)

Підведемо підсумок: заробив 500 грн. на місяць, віддай 391, 48 грн. державі.
Тож, шановні колеги адвокати, намагайтеся заробляти кожного місяця не менше за розмір мінімальної заробітної плати, сплачуйте єдиний внесок до Пенсійного фонду до 20 числа кожного місяця, та не забувайте зазначати у своїх податкових деклараціях Єдині внески, як витрати та намагайтеся всі свої витрати фіксувати відповідними платіжними дорученнями або іншими документами.

1 комментарий:

  1. Дякую! Все роз'яснено в дохідливій формі.

    ОтветитьУдалить