вторник, 20 августа 2013 г.

Податок на нерухомість «дубль два».

Як вже повелося у нашій державі - спочатку приймаємо закони, а потім обмірковуємо їх зміст і доцільність. Ось і з податком на нерухомість законодавець погарячкував, навіть встиг стягнути з громадян понад 1,2 млн.грн. до державного бюджету, аж раптом Кабінет міністрів за підтримки народних депутатів чомусь вирішили переглянути ставки податку на нерухомість, результатом чого став Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо об’єктів нерухомості», який набрав законної сили 4 серпня 2013 року.

Відповідно до вищевказаного Закону нарешті змінено базу оподаткування, яка тепер обчислюється виходячи з сумарної житлової (не загальної ) площі всіх об’єктів нерухомості, які належать фізичній особі. Тобто сплачувати податок не доведеться, якщо сумарна житлова площа квартир не перевищує 120 кв.м., будинків – 250 кв.м., квартир і будинків разом – 370 кв.м.

Якщо сумарна житлова площа об’єктів нерухомості, які належать фізичній особі перевищує вищевказані показники, то податок сплачується тільки за ті квадратні метри, які перевищують пільгову площу.

Також слід звернути увагу на те, що пільги із сплати податку не поширюються на об’єкти оподаткування, що використовуються з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, використовуються у підприємницькій діяльності).

Ставки податку визначаються у відсотках до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного року, за 1 кв.м. бази оподаткування.

Так, ставки податку для фізичних та юридичних осіб встановлено у таких розмірах:

- 1% для квартир, житлова площа яких не перевищує 240 кв.м., та житлових будинків, житлова площа яких не перевищує 500 кв.м. (сумарна житлова площа всіх об’єктів житлової нерухомості не повинна перевищувати 740 кв.м. для фізичних осіб);

- 2,7 % в разі перевищення вищевказаних норм житлової площі.

Оскільки першим звітним (податковим) роком є саме 2013 рік, розрахуємо ставку податку, виходячи з розміру мінімальної заробітної плати встановленої на 01.01.2013 року (1147 грн.), яка складає :

1% - 11,47 грн. за 1 кв.м.;
2,7% - 30,97 грн. за 1 кв.м.

Платники податків зобов’язанні сплатити податок на протязі 60 днів з моменту отримання податкового повідомлення-рішення, яке має бути надіслано фізичній особі до 1 липня року, що настає за звітним (податковим) роком.

Також законодавець зазначає у своєму Законі, що начебто терміни сплати податку на нерухоме майно для фізичних осіб перенесено на рік і громадяни, які вже сплатили податок, можуть звернутися із заявою про повернення сплачених коштів до податкової інспекції або сплачені кошті можуть бути зараховані в рахунок сплати податку за той самий звітний 2013 рік тільки у наступному році.

Аналізуючи вищенаведене, можна зробити висновок, що законодавець лише намагається виправити свою помилку щодо стягнення у 2013 році з фізичних осіб податку посеред звітного року, адже на протязі звітного року об’єкт нерухомості може бути відчужено та зобов’язання щодо сплати податку виникнуть у нового власника нерухомого майна з моменту реєстрації права власності. Тож нарахування та стягнення податку у наступному році за звітним (податковим) є доволі логічним.

Отже, побачимо у 2014 році як цей закон запрацює на практиці по відношенню до фізичних осіб – платників податків.

2 комментария:

  1. "Житлова площа об'єктів житлової нерухомості - це сумарна площа тільки житлових кімнат! У неї не входить площа кухні, ванної, душової, туалету, передпокою, коридору, внутрішньоквартирного холу, вбиральні, приміщень для прання, комори, вбудованих шаф?» прокоментуйте будь-ласка!

    ОтветитьУдалить
    Ответы
    1. Саме так, податок обчислюється виходячи з розміру житлової площі (сумарної площі житлових кімнат всіх об’єктів нерухомості).

      Удалить