понедельник, 14 января 2013 г.

Податок на нерухомість

Маєш дві квартири по 40 та 50 кв.м., плати за одну з них податок.
Ось такий подаруночок підготувала наша влада громадянам (ну треба ж «наповняти бюджет»). 

З 01 січня 2013 року набула законної сили ст. 265 Податкового кодексу України (податок на нерухомість). В засобах масової інформації довго обговорювались норми цієї статі, також давали коментарі представники влади. Головним акцентом даного податку було те, що у кого занадто багато нерухомого майна, нехай платить податки, такий собі податок на розкіш.

В більшості статей засобів масової інформації зазначалося, що нібито якщо у Вас квартири, площа яких не перевищує 120 кв.м. або житлові будинки, площа яких не перевищує 250 кв.м.,- податку Ви не сплачуєте. 
Але, справжній «сюрприз» було заховано у закручений зміст вищезазначеної статті, а саме з тексту статті зрозуміло, що норми у 120 та 250 кв.м. застосовуються як пільги і лише до одного об’єкта нерухомості. 

Отже, якщо Вам належить квартира площею у 70 кв.м та житловий будинок площею 200 кв. м, а зареєстровані Ви у квартирі, то отримаєте повідомлення з податкової інспекції про необхідність сплати податку за 200 кв. м. житлового будинку, розмір якого згідно норм кодексу – 2 294 грн. 

Формула розрахунку доволі проста: S х 1% м.з.п.( п. 265.5.1). S - площа квартири (будинку) 1% м.з.п - 1% мінімальної заробітної плати встановленої на 01 січня поточного року (на 01.01.2013р. – 1147 грн.), тобто: 200 х 11, 47 = 2 294 грн.

Єдиним плюсом є те, що Вам надано право вибору за який об’єкт сплачувати податок, для цього потрібно написати відповідну заяву до податкової інспекції.

Виходячи з попереднього прикладу, для того щоб не сплачувати податок за більшу площу (200 кв.м житлового будинку), слід написати заяву до податкової інспекції в якій зазначити, що бажаєте сплачувати податок за квартиру (за 70 кв.м), тим самим зменшуючи суму податку до 802 грн. 90 коп. 

Так само норми закону застосовуються до власників кількох квартир, або власників квартири та частки у іншій квартирі (будинку). 

Зверніть увагу! В разі наявності у Вас на праві власності двох об’єктів нерухомості, які за площею є меншими за 120 (для квартири) та 250 (для будинку) кв.м., то податок обраховується виходячи із 100% площі одного з об’єкту. Якщо ж площа двох об’єктів нерухомості вища за пільгову, то ви платите за один з об’єктів податок, виходячи з 100% площі, а за другий об’єкт податок нараховується за ту площу, яка перевищує пільгову. 

Чинний податковий кодекс України, мені все більше нагадує нормативний документ часів інквізиції. 

Сподіваюся, що податок на повітря та опади все ж таки не введуть. 

P.S. чекайте подарунок від податкової до Дня Конституції…


1 комментарий:

  1. Оскільки внесено зміни з приводу сплати та бази оподаткування податку на нерухомість, читаємо нову мою статтю "Податок на нерухомість "дубль два" http://best-advokat.blogspot.com/2013/08/blog-post.html

    ОтветитьУдалить